Web Analytics
Skip to main content

Bárður Jákupsson – 80 år.

Den 23. december i år fylder en af Færøernes mest produktive og indflydelsesrige kunstnere, Bárður Jákupsson, 80 år.

Jákupsson gik, efter at have uddannet sig til lærer, på Kunstakademiet i København. Efter en kortere årrække som lærer på Færøernes Folkehøjskole, blev han direktør på Listasavn Færøernes Kunstmuseum. Her virkede han i 25 år, fra 1978 til 2003. I årene derefter har Bárður Jákupsson malet og udstillet intensivt.

Landskabspoesi

Der er en særlig farverig poesi over mange af Bárður Jákupssons værker; en nærhed til naturen, der næsten gør landskabet og værket til ét. Nærheden synes at være så konsekvent, at helheden spaltes i enkeltdele, sådan som det sker, når man kommer helt tæt på det objekt, man vil undersøge. Og dog er det ikke det mikroskopiske, Jákupsson gengiver. Det er motivet i dets essens. Som når digteren trækker særligt udvalgte bestanddele ud af helheden for at belyse mere præcist, hvad det er for en helhed, der er tale om. Jákupsson skaber således en abstrakt landskabspoesi, hvilket også er et ord, man kan finde blandt hans værktitler.

Det er dog ikke alle Bárður Jákupssons motiver, der er abstrakte. I nogle tilfælde træder figurative elementer ind i den abstrakte landskabspoesi. Andre gange fungerer abstrakte elementer som gæster i en figurativ landskabsakvarel.

Der er stor forskel på Bárður Jákupssons værker. De ovenfor beskrevne er præget af en løs penselføring, mens han i andre lader farverne ligge op ad hinanden med knivskarpe snitflader i motiver, der minder om noget, som Piet Mondrian kunne have malet, hvis han havde forbudt sig selv at benytte sine karakteristiske sorte streger. I modsætning til Mondrian sætter Jákupsson farverne fri i genkendelige former, så de præsenterer eksempelvis naivistisk udformede måger, bølger og solstråler, uden at værket som helhed kan betegnes som repræsentant for naivismen.

I andre værker – malerier såvel som akvareller – opererer Bárður Jákupsson med farver og figurer, der synes beslægtet med dem, man ser på værker af Arne Haugen Sørensen, der dog er mere konsekvent i sin figurative stil end Jákupsson.

Med sine landskabsmalerier og -akvareller skaber den færøske billedkunstner visioner på lærredet eller papiret; visioner, der åbner for en forståelse af den indflydelse, som den storslåede natur har på den måde, hvormed tilværelsens bliver indoptaget i sind, kultur og tro på det vindomsuste ørige, som Jákupsson er så knyttet til.

Det figurative i illustrationer og frimærker

Dog beskæftiger Bárður Jákupsson sig ikke kun med mere eller mindre abstrakte landskabsmotiver. For en række figurative illustrationer til nogle af Steinbjørn B. Jacobsens børnebøger modtog han i 1976 Torshavn Byråds Børnekulturpris. Han har ligeledes påtaget sig illustrationsopgaver indenfor andre litterære genrer. Beslægtet hermed og dog helt anderledes er de opgaver, han har fået af det færøske postvæsen, som har ført en meget lang række frimærker med sig. De figurative motiver ses eksempelvis også i nogle litografier, der skildrer moderne færøsk folkeliv.

Bárður Jákupsson har desuden udført en række udsmykningsopgaver, og en helt særlig udfordring fik han, da han i 1989 havde ansvaret for scenografien til balletten ”Harra Pætur og Elinborg” (”Hr. Peter og Elinborg”).

Forskud på fødselsdagen

Galleri SAM, der ligger ved Billund, tager forskud på Bárður Jákupssons runde fødselsdag. Det lille, hyggelige galleri danner rammen for en udstilling med værker af Jákupsson fra d. 2. juni til 2. juli. Dørene åbnes kl. 15 fredag d. 2. juni.

Styrke vores Fællesskab - Velkommen til at dele

VKV MEDLEMMER

Se præsentationer med billeder og kontaktinfo, - på et landkort

HVEM?

“Vores Kunstneriske Virke”,s medlemmer

følg os på FaceBook

HVORDAN?

Send informationer til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Du kan også få hjælp. 

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

“Vores Kunstneriske Virke” is in collaboration with fish-IT, CVR  49980655. Lunar Bank, 6695-1006858224 - THIS SITE IS DEVELOPED AND MAINTAINED BY WEB-KONSULENT.DK